Nebát se a nekrást! (T.G.M.) ....jiná Homole

Homolský občasník aneb k čemu a komu vlastně slouží

05.02.2015 20:12
    Dobrý den,
 
minulý týden jsem nalezl ve své poštovní schránce nejnovější číslo Homolského občasníku. Po jeho přečtení, resp. jen po jeho prolistování mě přepadl pocit takříkajíc na zvracení. Je pravdou, že Homolský občasník již dávno není tím čím býval za dob předchozích redaktorů, a to ať už za paní Zdeňky Černé či za Tomáše Choury. Ale co je moc, to je moc!
 
    Hned na první stránce se čtenář dozví skoro tři měsíce po ustavujícím zasedání kdo je kdo v naší obci, tedy kdo je ve vedení obce a kdo je předsedou či členem toho kterého výboru. 
 
    Už vůbec mě nepřekvapí obsah článků na druhé a třetí straně k naším obcím. Tentokrát jsou věnovány obcím Nová Ves u Pláně a Pláň. Kde je stejně jako v minulých číslech doslovný přepis článků z internetových stránek severnipolabi.cz
    Dále je obsahem čísla dvoustránková fotodokumentace z akcí pořádaných obcí. O tom, že se uskutečnil např. tradiční vánoční šipkový turnaj ani zmínka (zřejmě proto, že ho nepořádala obec).
 
    Opravdovou "perlou" Homolského občasníku je však článek současného zastupitele a bývalého starosty obce Ing. Václava Choury s názvem Volby jsou za námi, ale jak to bude dál?, který je otisknut na stránkách 6 a 7. To, že se někdo vyjadřuje k volebnímu programu jiného sdružení nezávislých kandidátu je jeho svaté právo. Když se však už někdo vyjadřuje k nějakému programu a ze kterého navíc cituje, považoval bych za slušné zveřejnit celý volební program Sdružení nezávislých kandidátů místních částí Homolska. A to z toho důvodu, aby si čtenář mohl přečíst tento program a potom ho porovnat s názory Ing. Choury a udělat si o programu a věcech s ním spojených obrázek sám. Již v minulosti jsem četl obdobné názory na volební program tohoto sdružení a to z pera bývalého místostarosty Václava Kavana. Který navíc měl tu potřebu probírat cizí volební programy i na schůzích zastupitelstva místo toho, aby se řešili důležitější věci. 
 
    Jak jsem již uvedl každý má právo vyjádřit svůj názor. Přijde mě však divné, že pánové Choura a Kavan hodnotí volební program někoho, koho nevolili. Právo kritizovat něčí program mají lidé, kteří to které sdružení volí. Vám pánové Chouro a Kavane toto právo nepatří. Měli by jste začít sami u sebe. Jaksi si nepamatuji, že by jste vy potažmo vaše SNK přišli někdy s nějakým volebním programem. Jestli se pletu tak mě opravte. 
    Jediný z vás, tedy ze současného vedení obce, kdo měl před některými z voleb jakýsi názor se kterým do voleb šel byl současný místostarosta Jaroslav Hála. Ten před minulými volbami měl jako svou prioritu audit lesního hospodářství. Tato priorita ho však přešla zhruba po dvou měsících ve funkci zastupitele. Z jakých důvodů to bylo, to ví nejlépe on sám.  
 
    Pokud chcete něco hodnotit a někoho kritizovat, tak by mě zajímalo proč v letech 1996 - 1998, tedy v době kdy pánové Ptáček a Choura vykonávali funkci místostarostů, došlo ke škodě ve výši 1 600 000,- Kč, kdy touto škodou se obec připojila k trestnímu řízení. Když budeme vycházet z rozsudku soudu, tak "představitelé obce svým laxním přístupem velmi usnadnili spáchání uvedené trestné činnosti". Ptám se pánové, kde jsou tyto peníze a co jste jako místostarostové ve vedení obce dělali, aby k tomu co se stalo nedošlo ?
 
    Za další se ptám, jakým způsobem obec plní rozvojový dokument obce, který byl vydán v únoru 2008? Rozvojový dokument je uveřejněn v občasníku č. 54 na stránkách 4 a 5 
(https://www.homoleupanny.cz/e_download.php?file=data/editor/89cs_10.pdf&original=homole-54.pdf). O tom, co obec splnila a co ne se může čtenář přesvědčit sám. 
 
    Dále se ptám jak je možné, že obec prodělává na obecních lesích? Odpověď obce by byla "může za to orkán "Kyrill" a orkán "Emma", kdy toto omíláte pořád dokola. Zeptejte se kolik obcí a jiných vlastníků na svých lesích prodělává tak jako naše obec (v letech 2010 - 2014 hospodaříme v našich lesích se ztrátou cca 1 300 000,- Kč). Já jiného takového vlastníka lesů neznám. 
 
    V neposlední řadě by mě zajímalo proč se obec v případě kritiky potřebuje "zviditelnit" na stránkách Ústeckého deníku a uvést zde pouze opět svůj názor - viz článek z 11. 11. 2013 reagující na kritiku hospodaření v lesích
a článek ze dne 7. 1. 2015 k dotazům k rozpočtu obce na rok 2015 
(https://ustecky.denik.cz/zpravy_region/prijmy-a-vydaje-rozpoctu-homole-u-panny-budou-vyrovnane-20150107.html). Tyto články mě přijdou napsány jaksi na objednávku vedení naší obce. Dotazoval jsem se na toto téma pisatele druhého z článků pana Karla Rouče, ale ten mě do dnešního dne bohužel neodpověděl. 
 
    V této souvislosti se ptám zda-li pak naše obec byla v denním tisku stejně aktivní co se týká kritiky nových jízdních řádů? O této věci bylo na zastupitelstvech vedením obce hovořeno. Já jsem žádný takový článek na toto téma směřující od vedení naší obce nečetl.
 
    Na závěr bych chtěl pisatele článku, současné vedení obce a v neposlední řadě pana Kavana požádat o radu. Jak má zastupitel prosadit svůj volební program pokud je v zastupitelstvu v opozici a to v poměru jeden ku šesti? Rád se vámi nechám poučit. Mám pocit, že na to nemáte žádný recept, a jestli ano, tak před vámi hluboce smekám.
 
    Raději než by jste přednesli svůj program a jasně a konkrétně občanům sdělili kam chcete naši obec vést a postavit se pak za své názory, budete rozebírat programy jiných. Z uvedených důvodů se ptám komu a čemu slouží Homolský občasník v současné podobě ? A zdali je odměna redaktorce deníku ve výši 1500,- Kč na číslo adekvátní. Pro vaši informaci, předchozí redaktorka pobírala za dle mého názoru kvalitněji zpracovaný občasník částku třetinovou.  
 
S pozdravem
 
Daniel Tausche
 
P.S. Výše uvedené názory jsou mé názory k celé věci, nikdo mě je neradil a nikdo mě je nediktoval. Nemám potřebu být podepsán pod něčím co jsem sám nenapsal a za čím si nestojím. Dotčení dobře vědí co tím myslím. 
 
Uvedený článek bude vyvěšen jednak na stránkách 
https://homoleupanny.webnode.cz/dále bude zaslán vedení obce Homole u Panny a v poslední řadě bude dne 5. 2. 2015 předán na zasedání zastupitelstva starostovi obce s požadavkem na jeho zveřejnění jakožto přílohy z tohoto zasedání a dále s požadavkem na jeho zveřejnění v dalším čísle Homolského občasníku.  

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode