Nebát se a nekrást! (T.G.M.) ....jiná Homole

Homolský pohár a obecní znak

13.08.2015 09:21

    Včera t. j. 12. 8. 2015 jsem obdržel e-mailem dopis s názvem "Znak obce Homole u Panny" - viz níže. Je adresován mé osobě a píše ho kdosi z obecního úřadu, kdosi uvádím záměrně, neboť pisatel nepovažoval za důležité se po svůj dopis podepsat. V dopise jsem byl upozorněn na možné porušení zákona a to v souvislosti s tím, že jsem na těchto stránkách zveřejnil plakát, který obsahuje znak naší obce. Plakát byl zveřejněn z důvodu propagace turnaje v malé kopané Homolský pohár a z důvodu oznámení termínu konání turnaje. Stejně tomu bylo již v předchozích letech a to konkrétně v letech 2011, 2012, 2013, 2014 - viz níže. V tyto roky ještě nebyly naše stránky v provozu, ale plakáty k turnajům byly vyvěšeny mimo jiné i na obecním úřadě, hospodě, obchodu atd. Plakát znak obce obsahoval pokaždé a nikomu to nikdy nevadilo a nikdo proti obsahu těchto plakátů nic neměl. K tomu došlo až letos, kdy jsme byli nařčeni z porušení zákona č. 128/2000 Sb., o obcích a to konkrétně:

§34a odst. (3) Obce a jimi zřízené nebo založené organizační složky a právnické osoby mohou užívat znak a vlajku obce. Jiné subjekty mohou užívat znak obce jen s jejím souhlasem. K užívání vlajky obce není nutný její souhlas.

    V souvislosti s tímto bych uvedl, že od prvního ročníku turnaje pořádá Vítězslav Černý, společně s mou osobou. Obec jako taková nikdy tyto turnaje nepořádala, pouze na ně přispívala jako sponzor. Letos jsme obec se žádostí o příspěvek neoslovili a to po zkušenostech z loňského roku. To bylo pořádání turnaje (znovu podotýkám, že není a nebyl pořádán obcí) kritizováno na facebooku, turnaj byl nazýván pisatelkou Homolského občasníku "předvolebním bojem", byl vyzýván starosta aby zakročil atd. Po těchto zkušenostech jsme se rozhodli turnaj pořádat bez přísvěvku obce.

    Z výše uvedených důvodů, tedy k žádnému porušení zákona nedošlo, neboť o užívání znaku na plakátech k turnaji vedení obce vždy vědělo a nikdy proti tomu nic nemělo. Tímto byl z mého pohledu souhlas k užívání dán a nedošlo a ani nemohlo dojít k zneužití znaku obce, tak jak uvádí kdosi v dopise. A jak sám kdosi uvádí v odkaze, který dopis obsahuje:

"Současně však vzhledem k uvedenému platí, že zneužití nebo znevážení znaku obce může za určitých okolností spočívat už i v jeho pouhém užívání bez souhlasu obce. Otázka zneužití či znevážení znaku obce bude záviset na konkrétním skutku, v němž bude spatřován přestupek s tím, že posouzení této otázky přísluší správnímu orgánu, který přestupek bude projednávat." (pozn. podtrženo autorem článku).

    Tímto zde veřejně prohlašuji, že si nejsem vědom žádného jednání, kterým bych porušil v souvislosti se zveřejněním uvedeného plakátu zákony této země.

    P. S. Celá tato věc svědčí o ubohosti některých lidí z vedení obce (toho koho myslím, moc dobře ví, o koho se jedná), protože jinak než ubohost toto nazvat nelze.

 

dopis Znak obce HuP.pdf (2024853)  

plakát 2013.docx (45831)

plakát 2014.docx (69022)

plakát 2015.pdf (154,8 kB)

 

    Daniel Tausche

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode