Nebát se a nekrást! (T.G.M.) ....jiná Homole

Ceník dřeva a prodej dřeva obcí v m2.

10.04.2015 07:42

    Na stránkách naší obce je vyvěšen ceník dřeva, který určuje cenu dřeva na letošní rok, tedy na rok 2015. Na ceníku je zvláštní jedna věc a to ta, že naše obec prodává dřevo v m2, tedy v plošné míře. Na tuto skutečnost byla obec dotazována a upozorněna na skutečnost, že ceník není v pořádku. Konkrétně byla upozorněna na zasedáních obecního zastupitelstva, která se konala ve dnech 5. 2. 2015 a 2. 4. 2015. Zde bylo jak vedením obce, tak i lesním technikem opakovaně řečeno, že ceník je v pořádku a že prodej dřeva v m2 je normální a že je to běžně užívaná míra při prodeji dřeva, stejně tak v ceníku použitý koeficient, který slouží k přepočtu dřeva z m2 na m3.

    Dle mého názoru je prodej dřeva z lesa v m2 nesmysl, neboť se jedná o plošnou míru a prodávat kulatinu na plochu je hloupost. Dřevo by se mělo prodávat v m3, tedy v prostorové míře a všude se tak také prodává. Stačí si jen nalistovat ceníky dřeva, které jsou vyvěšeny na internetu na stránkách jednotlivých obcí, které dřevo prodávají. Dále se dřevo prodává v prostorových metrech, které se značí prm a dělí se na plnometry, skládané, nebo sypané metry. Nikde na internetu jsem nenalezl obec, která by prodávala dřevo stejně, tak jako ta naše.

    O ceníku bylo hovořeno s  OLH (tj. odborným lesním hospodářem) Ing. Annou Pumprovou. Ta uvedla, že došlo k chybě, že si to nezkontrolovala, ale že samozřejmě správně by v ceníku měla být cena v m3. Dále přislíbila, že bude kontaktovat obec a sjedná nápravu.

    Smyslem tohoto článku je zejména upozornit na to, jak naše obec jedná na věcnou a dobře myšlenou kritiku. Upozornili jsme na to, že je něco špatně a odpověď obce byla ta, že je všechno v pořádku a že tomu nerozumíme.

    Jinak bych na závěr uvedl, že stejným způsobem byl vypracován ceník i na rok 2014 a dle smluv o prodeji dřeva i v dřívějších letech.

    Zde je odkaz na ceník dřeva, které prodává naše obec: Ceník dřeva.pdf (191,4 kB).

    Daniel Tausche            

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode